středa 2. dubna 2014

knihovna - Chris Priestley - Příšerné příběhy z temného tunelu

knihovna - Chris Priestley - Příšerné příběhy z temného tunelu


Po prvním a druhém díle, přináším recenzi i na právě dočtený díl číslo tři...





Název v originálním znění: Tales of terror from the Tunnel’s Mouth

Překlad: Lucie Křesťanová 

Ilustrace: David Roberts

Vydalo: Argo, 15.11.2012

Počet stran: 227

Koupeno na knihy.abz.cz za 215 Kč

Anotace - zdroj:

Třetí várka "příšerných příběhů" pro mladé čtenáře se tentokrát veze po kolejích, v kupé strašidelného vlaku. Robert Harper cestuje z otcovského domu do internátní školy. Poprvé jede sám vlakem; kupé, do kterého se posadil, se postupně zcela zaplní. Vlak náhle zastaví, právě před tunelem, a Robert nedokáže zjistit, proč nejedou dál. Všichni v kupé usnuli, až na krásnou a trochu podivnou dámu, která sedí naproti Robertovi. Dají se do řeči; dáma pak chlapci začne vyprávět děsivé příběhy, při kterých stydne krev v žilách. Roberta během vyprávění kdoví proč přemáhá spánek. Dokáže se mu ubránit? A dojede do cílové stanice?


Vendi recenzent amatér:

Z prvních dvou knih jsem byla nadšená. Představovaly nové příběhy, které s sebou nesly dramatično, špetku strachu, ždibec tajemna a velmi zajímavé pointy. Proto mě mrzelo, že tím pádem byl třetí díl už lehce předvídatelný. Ne že by to snad bylo tím, že je kniha prvotně určena pro mladé čtenáře, neboť za toho se přece můžu považovat i já - mládí je relativní :)

Celý příběh se četl bez větších problémů a ani ta zmiňovaná předvídatelnost nevadila. Přesto bych koupi případného čtvrtého dílu zvažovala. Jednotlivé příběhy jsou psány ve stejném dramatickém a jemně hororovém duchu. Jak může být horor jemný? Chápejte to tak, že se jedná o duchařiny, nikoli o krváky, kdy by čtenáře po odložení knihy a zhasnutí světla děsil každý zvuk. Jde spíše o zamyšlení, než o prvotní vyděšení.

Co oceňuji velice, jsou ilustrace! Opravdu - mnohdy mi vážně běhal mráz po zádech. Skvěle vše doplňují. Kniha není špatnou volbou, hledáte-li něco relativně lehčího do čekárny k lékaři, na večer po náročném dni nebo jen tak na volné odpoledne. V žádném případě knihu neodsuzuji, byť se můj názor na ni může zdát lehce rozpačitý. Prostě jsem jen měla nepatrně jiná očekávání, přesto má v knihovně čestné místo - připojila se ke svým dvěma starším bratříčkům a tvoří tak zajímavou trilogii, po které třeba někdy v budoucnu sáhnu znovu na menší připomenutí.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)