úterý 24. června 2014

knihovna - A. Bradley - Koláč s kapkou jedu

knihovna - A. Bradley - Koláč s kapkou jedu


Pro milovníky napětí bez rozdílu věku? Chápete, že to jsem si prostě nemohla nechat ujít?!





Originální název: Sweetness at the Bottom of the Pie

Rok vydání v ČR: 2011
Rok vydání originálu: 2009

Počet stran: 320 (knihy.abz.cz uváději 317)

Žánr: detektivka

Vydal: Knižní klub

Překlad: Petra Diestlerová

Koupit můžete např. na knihy.abz.cz za 214 korunek

Anotace z databazeknih.cz


Největší vášní jedenáctileté Flavie de Luce, dcery britského aristokrata, je chemie - a brzy bude mít příležitost uplatnit své poznatky (zvláště o jedech) při vyšetřování zločinu. Jednoho dne najdou de Luceovi přede dveřmi svého domu mrtvého ptáka s poštovní známkou v zobáku, což Flaviina otce filatelistu velmi rozruší. Nedlouho poté objeví dívenka na zahradě umírajícího muže. Z vraždy je obviněn Flaviin otec a Flavie začne vyšetřovat na vlastní pěst. Zdá se, že současný zločin nějak souvisí s dávnou děsivou smrtí jednoho z otcových učitelů… Malá, ale inteligentní a odvážná vypravěčka nás s nadhledem a často překvapivě pronikavou ironií zavede do prostředí anglického venkova 50. let minulého století. Koláč s kapkou jedu připomíná klasická díla anglické detektivní školy a ocení ho nepochybně každý milovník napínavých příběhů bez rozdílu věku.


Vendi recenzent amatér:


Jak vyjádřit nadšení v několika větách, né-li odstavcích? Protože to nemůžu odbýt jednou větou, to by prostě nešlo!

Flavie je jedenáctileté kvítko, které mít doma, tak ji někam zamknu a zahodím klíč. Vážně! Jako nestranný pozorovatel jsem se bavila. Zvlášť, když svým důvtipem a naprosto nevinným uvažováním (v tomhle děti přímo zbožňuji) dostává do kolen i ty nejbystřejší mozky anglických policejních složek. I když nad jejich bystrostí bychom mohli chvíli vést diskuse. 

Sem tam jsem bojovala s pocitem, že na svůj věk je Flaive nereálná. Které dítko v jejím věku má dokonale vybavenou chemickou laboratoř a běžně vyrábí jedy? Pak mi ale došlo, že fikce je fikce a dumat nad tím zase moc je ke škodě všeho - mně, knize a i ději.

Příběh je skvěle napsaný, bez zbytečného přehánění, detailního rozepisování do nejmenších maličkostí... Jednoduše lehká záležitost, která se čte prakticky sama a je radost narazit na něco podobného ražení. Až mě trošku mrzelo, že kniha skončila. I proto se těším na další díl s názvem Vražda není hra. 

Je úplně jedno, zda je vám dvacet nebo šedesát, Flavie si vás získá tak nebo tak ☺


2 komentáře:

  1. Už jsem si to dlouho chtěla přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednoznačně doporučuji. Už mi tu stojí ve frontě druhý díl a moc se na něj těším :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)