středa 21. ledna 2015

recenze - Welcome To New York


Kontroverzní film distribuovaný výhradně přes internet nebo promítaný na filmových festivalech. Záležitost, kterou jsem stůj co stůj musela vidět.





Welcome To New York

Režie:  Abel Ferrara

Scénář: Abel Ferrara

Žánr: drama

Délka: 125 minut

Rok výroby: 2014
Země původu: Francie

V hlavních rolích: Gérard Depardieu, Jacqueline Bisset, Drena De Niro, Paul Calderon, Paul Hipp a další

Recenze v angličtině z The Guardian The Hollywood Reporter a The Telegraph


Trailer pro UK:

Anotace z IMDb.com


Mr. Devereaux is a powerful man. A man who handles billions of dollars every day. A man who controls the economic fate of nations. A man driven by a frenzied and unbridled sexual hunger. A man who dreamed of saving the world and who cannot save himself. A terrified man. A lost man.

Můj skromný pokus o překlad:

Pan Devereaux je mocný muž. Muž, kterému „projdou rukama“ miliardy dolarů denně. Muž, který řídí ekonomický osud národů. Muž poháněný nespoutaným a neukojitelným sexuálním hladem. Muž, který snil o tom, že zachrání svět, ale nedokáže zachránit ani sám sebe. Vyděšený a ztracený muž.

Na československé filmové databázi se píše:


Gérard Depardieu sa predstavuje v úlohe Dominiqua Strauss-Kahna, šéfa Medzinárodného menového fondu. Film sa zameriava na jeho nedávnu aféru, ktorá natrvalo ukončila politickú kariéru tohto významného francúzskeho politika, známeho pôžitkára a milovníka žien. V New Yorku je totižto zatknutý a obvinený zo sexuálneho obťažovania hotelovej zamestnankyne. Film natočil režisér Abel Ferrara, ktorý je známy svojou kritikou newyorského prostredia

Poster source: http://www.impawards.com/2014/welcome_to_new_york_ver3_xlg.html

Vendi recenzent amatér:


Gérard Depardieu má svá nejlepší léta dávno za sebou a prohlášení v úvodu filmu o tom, že roli přijal, protože nemá rád politiky... no... drahý Gérarde, ruku na srdce, říct tohle po své šarádě a přesunu z Francie do Ruska včetně změny občanství a kde čeho dalšího... vskutku odvážné.

Film sám o sobě vzbuzoval zvědavost. Očekávání jsem neměla žádná. Ono je to mnohdy nejlepší, zvlášť jedná-li se o takto kontroverzní záležitost.

Nejsem puritán, puritáni by se filmu měli vyhnout obloukem a to co možná největším. Normálně se u podobných věcí nečervenám, ale tedy... tohle byla síla... Prosím vás, nepředstavujte si úplné porno. To bych tvůrcům křivdila. K tomu to mělo na hony daleko, aby nedošlo k omylu.

První hodinu jsem měla chuť volat: Jako vážně? Děláte si legraci? No to snad...! Bože! To není možný! Opravdu? Já se picnu! Ale nene! Ať se na obrazovce odehrávalo cokoli, nedokázala jsem se odtrhnout a nevěřícně jsem kroutila hlavou. Jednoduše to byla síla a zajímalo by mě, kolik toho museli vystřihnout. Film se během své tvorby prý potýkal s nedostatkem peněz, takže se dokonce Gérard vzdal svého honoráře. Kvůli svému zpracování a avizované kontroverznosti mu prý žádná francouzská televize neposkytla ani jedno euro. Uznejte, že to diváka popíchne, aby se na film podíval, protože zvědavost zvítězí.

Je jen škoda, že druhá polovina celkem slušně rozjetého filmu působila jako sedativum. To by uspalo kohokoli. Takhle nudnou záležitost po ucházejícím úvodu jsem nečekala. Ani pohled na nahého Gérarda ze všech úhlů a směrů to nemohl vynahradit. Dost možná právě naopak přispěl ke konečnému rozpačitému dojmu z celého díla.

Nelogické přeskakování z angličtiny do francouzštiny a nazpět na náladě nepřidalo. Vlastně si tak říkám, kvůli čemu ten humbuk vlastně byl? Se špetkou zklamání uděluji 55% a doufám, že příště budu mít při výběru filmu šťastnější ruku. Tento začal slibně, ale skončil ranou do hlavy o klávesnici a já mám hrozně nerada vytlačené čtverečky na čele!


4 komentáře:

  1. podle toho traileru bych si skoro tipla skutečný důvod, proč tu roli vzal... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? Tak schválně :D :D

      Vymazat
    2. že by s tím měly co dělat ty spoře oděné děvy? :-D

      Vymazat
    3. Budou s tím mít určitě něco společného :D :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)