čtvrtek 8. prosince 2016

Advent 2016 - U madam Larissy III.

Kdy jindy si dát zmrzlinu, než když je venku na nule nebo pod nulou! V létě ji přece mlsá každý. Že nevíte, o čem to mluvím? Inu, o dnešním dílku přece! Malý studený bonbonek je tu pro vás ;-)


online tvorba nápisů



Betace: Claire
Počet kapitol: 10 různě dlouhých
Rating: Ale kdeže… ne
Párování: Možná, cíleně však nikoli

Shrnutí: Deset krátkých příběhů pro adventní čas roku 2016. Koho byste tipli na jakou sladkost? Čím ta či ona postava ze světa HP hřeší? Všichni se dříve či později zastaví v čajovně U madam Larissy a vy budete u toho. A kde se ona čajovna nachází? To vám neřeknu, stejně by vám to k ničemu nebylo. Kouzelníci to dávno vědí a mudlové? Ti by ji nepoznali, ani kdyby do dveří narazili čelem!



zdroj konvice a hrnečku

díl 3. - sorbet


“Co je to sorbet?” zeptala se malá dívenka maminky na ulici po přečtení reklamního poutače, který na celou ulici křičel, jako kdyby nápis sám o sobě nestačil: “Přijďte k nám, madam Larissa dnes připravila výtečnou nabídku sorbetů. Ano, jsme si vědomi, že venku mrzne až praští, ale lahodná chuť vás natolik ohromí, že na zimu dočista zapomenete!” opakoval dokolečka a házel očkem po procházejících dámách. Před pány smekal buřinku a dítkům cuchal vlásky.

“To je něco jako zmrzlina, drahoušku. Většinou se vyrábí z ovocné šťávy, cukru a vody,” pátrala tázaná maminka v paměti.

“A dáme si?” přidalo dítko další otázku.

“Můžeme ochutnat,” pokrčila čarodějka rameny a společně s dcerkou vešla dovnitř.

“Mami, a ono je šampaňské ovoce?” zarazila se holčička u pultu. Maminka jí přece tvrdila, že sorbet je z ovocné šťávy, tak proč tu nabízejí sorbet ze šampaňského? Znala bourbon a whiskey, na to se ptát nemusela. Dobře věděla, co to je, protože dědeček si dával kapku před spaním do horkého mléka, aby se mu lépe usínalo a ona už párkrát dostala maličko líznout, ale to bylo tajemství! Rovněž věděla, že šampaňské ovoce není. Uměla číst a ve spíži byly dvě láhve s nápisem Champagne a rozhodně se netvářily jako vylisovaná jablíčka nebo borůvky. Takže to nemohlo být ovoce. Ovoce se jí, nepije! Leda rozmixované s mlíčkem jako koktejl, ale jinak ne! Tak proč jí tady lžou?


zdroj obrázku

“To se má tak,” obrátila se na holčičku velmi staře vypadající paní, která ji přísně pozorovala nad obroučkami svých brýlí. Na sobě měla zvláštní hábit a na hlavě špičatý klobouk. “Šampaňské je, podobně jako víno, z hroznového vína, čili se vlastně jedná o ovocnou šťávu a právě z takových se sorbet dělá, a tento konkrétní je naprosto výtečný.”

“Já vím, kdo jste,” usmála se holčička, která už dávno zapomněla, na co se vlastně původně ptala. “Vy jste bradavická profesorka přeměňování a ředitelka nebelvírské koleje a bráška  říká, že jste hrozně přísná a máte oči a uši úplně všude a měníte se v kočku a mám vaši kartičku z čokoládových žabek, třikrát. A jednou jste brášku vytahala za ucho a strhla mu pět bodů, protože měl učebnici umatlanou od zpívajícího slizu. A vůbec není slyšet, když jdete, protože chodíte tiše jako kočka. Máte i devět životů jako kočka? A prý z vás jde strach, ale mně nepřipadáte děsivá, spíš taková… babičkovská. Dědovi byste se určitě líbila, mně se taky líbíte. Hlavně ty brýle. A pak náhrdelník. Ten vám moc sluší,” mlela prakticky bez nadechnutí.  

“Něco mi říká, že se už velmi brzy poznáme o něco víc,” pousmála se Minerva při líčení své osoby očima sotva desetiletého děvčátka. “Ale pamatuj si, nesmíš věřit všemu, co ti kdo nakuká. Nejlepší je vždycky udělat si vlastní názor,” mrkla na děvče a její obličej se na zlomek vteřiny pokryl srstí a lidské oči proměnily v kočičí. Dívenka otevřela pusu a zatahala maminku za ruku, které se celou dobu držela, ale to už Minerva opouštěla čajovnu i se štědrou porcí šampaňského sorbetu.

4 komentáře:

  1. Skvělý! :D Úplně slyším to drnčení holčičky, já to mám doma v klučičí verzi a ještě dvojnásobně :D.

    OdpovědětVymazat
  2. No jasné! Minerva nemôže chýbať ;-)
    A deti, ktoré povedia aj to čo nevedia, pretože to si vymyslia :-D
    Krásne a ďakujem
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo :) Děti jsou v tomhle úžasné - ty neopiješ rohlíkem! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)