středa 27. září 2017

Dnes si uvaříme... Polévku!

recept - cuketovo-patizonová polévka


Ano, je tu sezóna cuket, dýní a patizonů. S tím nadělám pramálo a protože ovoce zničil mráz, vyřádili jsme se alespoň na zelenině! Zjišťuji, že krémových polévek se dá vytvořit bezpočet variant, pojďme proto společně na další z nich  ;-)

  
Připravíme si (aneb postup je do zblbnutí obdobný):

olivový olej
1 střední cibule
cuketa:patizon:brambory v poměru cca 1,5:1:0,5 nebo klidně i 1:1:1 výsledek bude dobrý tak i tak
smetana
pečivo na krutony, případně už hotové koupené krutony či kuličky
pažitka, petržel  či libeček na posypání
voda
sůl, pepř, muškátový květ, mletý kmín. vegeta



- cibuli oloupat a nakrájet na menší kostky
- cuketu, patizon oloupat, vydlabat střed a nakrájet na přibližně stejné kostičky
- brambory oškrabat a nakrájet rovněž

Máte? Tak rozehřejeme v hrnci olej a zpěníme na něm cibulku. Mezitím si můžete dát ohřát vodu do varné konvice - cca 1,5 litru - urychlí to var.

Jakmile začnou cibulce zlátnout okraje, přihodíme k ní brambory a cuketu s patizonem. Krátce osmahneme, zalijeme vodou, přiklopíme a dusíme do měkka. Můžete maličko osolit, nemusíte, já dochucuji vždy až na samotný závěr. Je to na vás. Případně se dá teď přihodit i bujonová kostka ;-)



Jakmile je vše měkké, odstavíme z plotny a rozmixujeme dohladka ponorným mixérem. Frajeři prý přelévají do mixéru klasického, no dobře jim tak!

Podle chuti a nálady přilijeme smetanu, případně i horkou vodu, zdá-li se nám polévka moc hustá. A dochutíme - základ tvoří sůl, pepř. Hodí se i muškátový květ, mletý kmín například. Milovníci vegety použijí vegetu či magi a jim podobné ingredience.

Krutony připravíme buď v troubě na pečícím papíře (trouba na cca 190 stupňů, cca 150 minutek - hlídat), nebo na másle na pánvi.

Podáváme posypané bylinkami a necháme si chutnat!

PS1: vykašlete se na pěstování žlutého patizonu. Nevím, jak bílá varianta, ale ze žluté vám po oloupání a vydlabání semínek zbude cca 1 cm silný kousek. Takže tři prdele sraní a výsledek nic moc - na řízky třeba naprosto nepoužitelné. Už sázet nebudeme.

PS2: bylinkami na vrchu polévky raději šetřete, aby se vám nestalo, že chuť čerstvého libečku vám přebije chuť polévky. Pro jistotu raději příště budu dávat jen pažitku :)

2 komentáře:

  1. Dýni doma nemám, ale v lednici mi umírají už asi měsíc dva prťavý patizony! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak k tomu brambory a bude polévka jedna báseň :) :)

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)