pátek 2. května 2014

Pralinky podle Vendi


Přijde vám, že jsou složité? Vážení, když si s nimi poradím já, tak snad každý :) Takže - jdeme na ně!






Připravíme si:
- čokoládu dle vlastní chuti - dají se dělat z hořké, mléčné i bílé - osobně míchám hořkou s čokoládou na vaření 1:1
- kokos
- mandle (loupané celé nebo lupínky), dají se nahradit oříšky, nějakým želé, lentilkami - čímkoli, co máte rádi
- zahuštěné kondenzované mléko (Salko) cca půl plechovky
- formičku na pralinky, štětec

Použitá formička koupena na Tescoma.cz v akci za krásných 69,-
Štěteček je z papírnictví - úplně obyčejný
Čokoláda z Lidlu, kondenzované mléko Ranko z Jednoty
Místo silikonové formy by možná šla použít jakákoli "výplň" z bonboniéry, ale nemám vyzkoušeno, takže nevím, jak by to šlo vyklápět :)


Připravíme si vodní lázeň - do většího hrnce dáme pod pokličku vařit vodu. Druhý hrnec, který budeme dávat do něj musí být o trošku menší a hladina vody nad polovinu. Musíte si to zkusit - voda vám nesmí vytékat a menší hrnec zároveň musí v té vodě stát a ne viset ve vzduchu :D Když se voda začne vařit, vypneme plotýnku, vložíme menší hrnec, do kterého jsme si v rámci čekání nalámali čokoládu, se kterou chceme pracovat, a ona se tím teplem krásně rozpustí.


Když je čokoláda dostatečně tekutá, nandáme lžičkou do formičky menší množství (musíte vyzkoušet - špatně se to odhaduje) a štětečkem rozetřeme po okrajích, aby se po ztuhnutí vytvořila tenká "slupka".


Vymazané formičky dáme do chladu a než s nimi budeme moci pracovat dále, připravíme si náplň. V našem případě smícháme kokos s kondenzovaným mlékem tak, aby vznikla tužší hmota. Když nám zbude, uděláme z toho kuličky nebo to posuneme mlsnému členu rodiny :)


Když čokoláda ve formičkách ztuhne (u nás to trvalo cca půl hodinky), přišel čas na další krok - naplnění. Lžička připravené náplně a jedna mandlička. Náplň opatrně prstem umačkat a pralinku naplnit tak, aby nám nahoře zbyl prostor pro uzavření. Rozehřátou čokoládu dáme lžící nahoru a vytvoříme tak dno pralinky. S formičkou opatrně několikrát klepneme o prkýnko, aby se vyhnaly vzduchové bubliny :)


A šup s tím do ledničky - na hodinku nebo dvě :) jinak vám budou praskat, lámat se, promačkávat a nepůjdou vyndavat.


Opatrně vyndáme hotové dílo z formičky a můžeme se pustit do další várky - z 400 gramů čokolády jich vzniklo 40. Část putovala jako dáreček a část doma zmizela rychlostí blesku, jakož i zbylá náplň :) Ne, nejsou dokonalé - mají chybičky, ale víte co? Jsou domácí, jsou výborné a obdarovaným snad také udělaly radost a chutnaly :)



PS: pokud chcete vyzkoušet jiný recept, doporučuji domácí čokoládu podle Lu, na které se v budoucnu chystám i já :)


6 komentářů:

  1. Poslintala som si a výdatne!!!
    Ešte keby si robila karamelovú plnku (salko a kokos je tiež skvelé, ale karamel je môj TOP) tak asi oblížem monitor.
    Idem si líznuť cukru aspoň, nech sa mi nezachce :D
    Videjko od Lu som videla - reakcia rovnaká :D Uslintaná až v ponožkách :D
    Vďaka za receptík ♥♥♥
    nad

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojky :D do ponožek nééé :D :D
      Když já se s karamelem bojím pracovat - na ten si fakt netroufám :D
      nelízej monitor, není dobrej! :D

      díky ♥ ♥ ♥

      Vymazat
  2. Tak ty jsou naprosto dokonalé! Trochu mi připomněly ty naše, ale fakt jen okrajově, protože těm tvým naše nesahají ani po paty. Tedy náplň :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Jelikož se mi v tomto případě dostalo té cti být jednou z obdarovaných, mohu se takříkajíc zodpovědně vyjádřit nejen k textu a fotečkám.... :-D Pralinky chutnaly úžasně a neměly tudíž šanci dožít se Velikonočního pondělka, chudinky....
    Takže touto cestou ještě jednou děkuji za potravu pro mlsný jazýček.
    Zároveň mi to ovšem nedá, abych nevyjádřila hrubý nesouhlas s tím, jak se neustále srážíš a podceňuješ - zejména v té cukrářsko-kulinářské oblasti už jsi dávno překonala šprušličku začátečníka.... :-D
    Ačkoliv - na rozdíl od Lučiny - je momentálně realizace těchto sladkých nesmyslů mimo mé fyzické možnosti, přesto receptík ukládám do archivu pro případné pozdější využití... ovšem při prožarnosti a mlsnosti rodinných příslušníků mi jedna forma stačit nebude a suroviny budu muset násobit a násobit a násobit..... :-D
    Jujky, Nadin ujíždí na karamelu? Jako moje Lucka.... :-D Bohužčl na ten nějak nemám štěstí, nebo dostatek talentu.... zkoušela jsem už mnohokrát a nikdy to nebylo ono:-(( Naštěstí existují i jiné chutné plnky....
    Takže někdy... za dlouho nejspíš.... mi to nedá a vyzkouším....
    Každopádně se ale těším na další příspěveček do této rubriky - doufám, že to bude brzy. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevadí - však ony byly speciálně Zajíčkové, nikoli Velikonoční, tudíž konzumace nebyla nijak omezena :D
      Jsem ráda, že chutnaly - byla to maličkost :)
      Ale já se nesrážím, ani nepodceňuji (občas :D)... jen mám prostě pocit, že je potřeba zdůraznit, že nejsem ani food blogerka, ani zběhlá kuchařinka, ale trošku chaotik pracující vlastním stylem a tempem, o čemž vypovídají snad i tyto články, protože to nejsou klasické recepty :D :)
      Ono je ale i karamelové salko! :) za jeho kvalitu ovšem neručím :D případně dobrá náplň je smetana s čokoládou a kapkou rumíčku :) dobrá - třeba se tu pralinky ještě objeví :D
      Další bude, bude - hnedle knedle příští týden - doufám, nepatrně nestíhám upravovat fotečky :D Však víš :D :-*

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)