úterý 10. března 2015

Avokádová pěna


aneb jak Vendi byla zase jednou za totální blbku

PS: Návod, jak strčit pod nos někomu avokádo, i když vám bude tvrdit, že ho bytostně nesnáší. Nedá se totiž poznat, že je pěna z něj! :)






To máte tak... Napsala jsem si ingredience na papírek, který jsem nechala v kanceláři. A protože jsem byla líná udělat deset kroků z kuchyně tam a dalších deset zpátky, pokusila jsem si vzpomenout... takže:

1 zralé avokádo (poznáte tak, že se do něj dá zabořit prst čili je měkké, z tvrdého nezralého by to šlo těžko)
1 lžíce smetany nebo mléka
3 lžíce kakaa

Pokud se do toho teď pustíte, tak to nebude chutnat vůbec dobře. Poznáte, co chybí? Cukr přece! Samozřejmě, můžete to zkusit bez něj, ale nebude to žádná sláva, čili:

lžíce medu, sirupu z agáve, hnědého cukru či jiné sladidlo, které máte rádi a máte ho po ruce


Všechny ingredience dáme do vyšší misky, aby ponorný mixér nenadělal po kuchyni svinčík. Zvlášť kakao je velmi přátelská věcička, která dokáže prostor skvěle zaneřádit. Zdá-li se vám směs hustá, přidejte podle potřeby mléko či smetanu. Na internetu se také dají najít recepty, kdy se přidává ještě banán, což by také nemuselo být špatné.

Jak jsem zpacifikovala avokádo? Rozříznout podélně (narazíte na pecku), jednou polovinou jemně otočit a jde to rozdělit. Vydloubnout pecku a lžící vydlabat dužinu ze slupky - nezabere to ani pět minut


Z jednoho avokáda vzniknou tři malé porcičky - cca dvě, maximálně tři, polévkové lžíce na jednu osobu. Je-li u vás tedy více strávníků, bude to chtít více avokád. Podáváno v malých keramických mističkách po vychlazení v lednici a posypáno čímkoli, co lahodí oku. Třeba taková jahůdka by nahoře taky nebyla k zahození Dobrou chuť!


2 komentáře:

  1. Aneb jak Janinka byla zase jednou za totální blbku, protože nepoznala, že v receptu chybí cukr :D.
    Parádní recept, jen kdybych měla ráda to avokádo! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, osobně avokádo bytostně nesnáším :) v téhle úpravě (a pak v jednom salátu) mi ovšem nevadí :) :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)