čtvrtek 20. srpna 2015

recept - celozrnný cuketový chlebíček


Zbožňuji cukety! Na všechny způsoby, takže když jsem narazila na tenhle recept (už si nepamatuji kde), zajásala jsem a prostě ho musela vyzkoušet!






Připravíme si:

60 ml medu
 120 ml rostlinného oleje
 65g hnědého cukru
♠ 240g celozrnné mouky - míchám dva druhy 50:50 dohromady, konkrétně pšeničnou a žitnou (značka Předměřická) 
 1 čajová lžička soli
 1/2 čajové lžičky jedlé sody
 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
 1 čajová lžička skořice - zásadně dávám od oka
 300 g cukety
 100 g čokolády - obvykle míchám hořkou s bílou. Prostě podle toho, která je zrovna doma - samozřejmě ji lze i vynechat úplně
 75 g ořechů - v originále psány vlašské, já je v pečivu nerada, takže nahrazuji pekanovými. Jdou přidat i rozinky, kandované ovoce, brusinky, jiné oříšky, mandličky a podobně



Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Chlebík se peče v hranaté formě na srnčí hřbet, rozměr cca 26x11 cm, vyložíme ji pečícím papírem. 
Cuketu opláchneme, nastrouháme najemno i se slupkou a necháme v misce odstát. 
Ušleháme vejce, cukr, med a olej do pěny. V misce vedle si připravíme ořechy, čokoládu a další bonusové přísady. Samostatně pak ještě v jedné mouku, sůl, jedlou sodu, prášek do pečiva a skořici. Ano, ten, kdo myje nádobí, vás nebude mít rád, ale tak... uplaťte ho vytvořenou dobrůtkou.



Do vyšlehané pěny vmícháme směs sypkých surovin, na závěr cuketu. Když ji tam budete přidávat, zlehka vymačkejte přebytečnou vodu. Nevylévat! Promíchejte. Pokud je těsto moc hutné, přilijte šťávu z cukety. 


S těstem hezky šup do formy, popřát hodně štěstí a alou do trouby na cca 45-60 minut. Zkoušíme špejlí. Vyndáme a necháme vychladnout. Nevyndavejte ho z formy, ani nekrájejte, dokud není vychladlý, protože se bude rozpadat. A navíc vás bude bolet bříško ;-)

Vychladlý chlebíček nakrájíme, přidáme mlíčko nebo kakao a dobrou chuť vám přeji ;-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)