sobota 12. prosince 2015

recept - advent 2015 - cukrářské rohlíčky


Dnes si ukážeme recept, na který se používá mašinka na mletí... Nevěříte? Věřte! Osobně zobnu tak maximálně dva kousky, ale voní krásně, příprava mě baví a zbytku rodiny chutná velice ;-)

Připravíme si:

600 gramů hladké mouky
200 gramů solamylu (nahrazujeme vanilkovým pudinkem)
250 gramů másla 
280 gramů hery 
200 gramů cukru
2 celá vejce
2 vanilkové cukry
citronová kůra


Těsto upatláme stejně jako předchozí dny - do větší mísy dáme všechny ingredience, vyhrneme si rukávy a hurá! Pokud vás zaráží přítomnost jen jednoho vejce, když v receptu stojí dvě, pak vězte, že děláme poloviční dávku, takže proto :)


Mašinku na mletí masa upevníme a místo klasického "mlítka" namontujeme toto nebo podobně udělátko. Vychlazené těsto naporcujeme nožem a jdeme mlít. Nejlepší je dělat to ve dvou lidech. Jeden mele - to jsem já, druhý chytá výsledného hada - v našem případě maminka. Vytvořené hady skládáme na hladký povrch, na který se příliš nepřilepí. Pak si vezmeme nějakou měrku (my volíme párátko) a krájíme jednotlivé, stejně dlouhé, kousky, které putují do trouby vyhřáté na 170 stupnů přibližně na deset minut.


Po upečení každé cukroví sundáme z plechu na noviny. Jakmile vychladne, putuje do přepravky a uskladnit v chladu, než přijde čas na lepení.


Slepujeme libovolnou marmeládou. Tady vidíte, kolik kousků vyjde z poloviční dávky :) Tácek putuje na pár minut do chladu.


Názorná ukázka přípravy čokoládové polevy ve vodní lázni. Mléčná čokoláda, čokoláda navaření v poměru přibližně 1:1, protože nám to tak chutná a stoprocentní tuk, neboť jinak je poleva hustá a na cukroví zůstává moc velká vrstva a není to dobré.


A výsledek! Že je to moc piplání? A s kterým druhem není? Pustíme si pohádky, nalijeme něco dobrého do skleničky nebo do hrníčku a je to!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)