úterý 8. prosince 2015

recept - advent 2015 - ořechy


Další z oblíbených klasik. I když, jak pro koho. Fakt, že některá cukroví peču rok co rok už víc jak dvacet let (ano, asistuji odmalička), ještě neznamená, že co je klasika u nás, tak je klasikou i v jiných rodinách. Dost okecávání, jdeme patlat!

PS: všechny fotografie byly nafoceny během loňského pečení. Letos jsme krutě pozadu ☺


Připravíme si:

300 gramů polohrubé mouky
200 gramů másla
100 gramů moučkového cukru
80 gramů oříšku - lískových
1 celé vejce
1 lžíce kakaa


Oříšky (lískové) semeleme najemno. Osobně to dělám tak, že si na začátku pečení semelu větší množství do přepravky a postupně z něj ubírám, abych nemusela před každým těstem nebo krémem mlít a mlít a mlít ;-)


Zpracujeme ingredience do hladkého těsta... nevím, jak vám, ale mně se líbí, když mi ruce od těsta pak krásně voní...


A jak už je zvykem těsto putuje do ledničky nejlépe do druhého dne ;-) 
Na tento druh se těsto nevyvaluje. Používají se formičky. My máme stařičké plechové. Teď se dají koupit i podobné silikonové "zase nemůžu najít slovo" plechy. Vmačkáme do nich tenčí vrstvu těsta a formičky vyskládáme na plech. 

Pečeme při 170 stupních cca 10 minutek. Upečené oříšky vyndaváme z formiček ještě teplé. Koho to pálí, vezme si chňapku! Vychladlé kousky naskládáme do přepravky a uskladníme v chladu a suchu, než přijde čas na plnění. 


Na krém budeme potřebovat:

1 žloutek (můžete vynechat, jestli se vám příčí konzumovat syrová vejce)
100 gramů mletých oříšků - může být směs lískových a vlašských 1:1
200 gramů změklého másla
200 gramů moučkového cukru
libovolný oblíbený alkohol - u nás vyhrává v tomto případě rumíček


Krém vyšleháme dohladka a můžeme plnit oříšky. Někdo je nechává pootevřené a do vzniklé mezírky vkládá cukrovou kuličku nebo namáčí jejich špičku v čokoládě. My zůstáváme u obyčejnější varianty a slepené oříšky ještě obalíme v moučkovém cukru. Z poloviční dávky těsta vám vyjde (podle velikosti formiček) cca 40 hotových kousků cukroví ;-)



2 komentáře:

  1. Fakt by me zajimalo jak to delas, ze zacinas trefovat cukrovi ktere ja nerada :-D orechy pece mamina vzdycky na milion upusobu, nechapu :-D zatim to vypada, ze si budu muset upatlat ty svoje rohlajsy :-D ale pekny zo mate, to zas jo, kouka se na to krasne :-) w.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na to odpověď neznám :D na milion? Tolik jich není! :D Hele, ale ber to z té lepší stránky - alespoň se nebudeme prát o poslední kousky, protože každá jíme něco jiného! To je rozhodně pozitivní zpráva! :D

      Vymazat

Každý komentář velmi potěší, i kdyby to byl obyčejný smajlík. Díky za Váš čas :)